Payday loans
 
 

Művészek a Szőnyi István Szabadiskoláért

A felajánlott művek megvásárolhatók! Bővebben...

MŰVÉSZEK A SZŐNYI ISTVÁN SZABADISKOLÁÉRT

 
A Szőnyi István Emlékmúzeum hivatalosan 1967 augusztusában nyílt meg, már a következő év nyarán elkezdte működését a Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola a Szőnyi kertben. Dániel Kornél, az első múzeumigazgató nagyon jól felmérte a hely adottságait, Szőnyi István hagyatékának értékét, felismerte azt a társadalmi igényt, mely a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentkezett a kultúra új formái iránt és meg tudott nyerni az ügynek néhány prominens művészt. 1968 nyarán, a szabadiskola első kurzusát indító tanári kar, Hincz Gyula festőművész, Somogyi József szobrászművész, Végvári Lajos művészettörténész már akkor nagy tekintélyű mesterek voltak. Mizser Pál és Gyémánt László fiatal festőművészek friss, korszerű szemléletet hoztak az oktatásba, döntő szerepük volt az iskola kezdeti arculatának kialakításában. Az évek során a szakma olyan tudósai fordultak meg Zebegényben, akikből bármely európai művészeti egyetem teljes tanári kara kitelt volna. Csak néhányan közülük: Gorka Géza, Fekete György, Schrammel Imre, Fajó János, Csikszentmihályi Róbert, Kórusz József, Váli Dezső, Szűts Miklós, Aknay János, Gaál József és hosszan folytathatnánk a sort. Azóta megszakítás nélkül minden év nyarán megnyitja kapuit a művésztelep. Az egymást váltó művészeti vezetők irányítása alatt a tanári gárda többször kicserélődött, ezért mindig meg tudott újulni, de az alap célkitűzésekhez mindenki hű maradt.

 

Ez az új szellemiségű képzőművészeti oktatás sehogyan sem illett az akkori múzeumi intézményrendszer keretei közé, ezért 1969-ben létrehozták a múzeum Baráti Körét, ez az egyesület működteti azóta is a szabadiskolát, kisebb támogatásoktól eltekintve, önfenntartóan. Dr Hann Ferenc művészettörténész fogalmazta meg 1982-ben az iskola máig érvényesnek tekinthető célkitűzését:

„A szabadiskola célja nem a művészképzés elsősorban, hanem vizuálisan kiművelt emberfők képzése, érzékeny, esztétikai ismeretekkel bíró személyiségek formálása.”

Különleges adottság, hogy az iskola legfőbb szellemi bázisa a Szőnyi István Emlékmúzeum lehet, ehhez járul az évtizedek alatt felhalmozott szellemi tőke, a szabadoktatás terén összegyűlt tapasztalat, és a csodálatos természeti környezet.

 

Magyarország egyik legnagyobb múltú képzőművészeti szabadiskolája, a többi magyarországi kulturális intézményhez hasonlóan fenntartási problémákkal küzd. Ezért fordult az egyesület vezetősége 2011-ben támogatásért azokhoz a művészekhez, akik valamilyen módon kötődnek az iskolához, vagy Szőnyi István szellemiségéhez. Hatvan művész több mint hetven művet ajánlott fel a szabadiskola javára. A válság közepette Magyarország legjelesebb alkotói önzetlenül ajándékozták oda képeiket, szobraikat a nemes cél érdekében. Az anyagi értéken túl az összefogás erkölcsi jelentősége adja ennek a kezdeményezésnek a súlyát.

Szeretnénk bemutatni a felajánlott műveket és az adományozó művészeket, akiknek ezúton is köszönetet mondunk nagylelkűségükért. A befolyó összeg egy részéből ösztöndíjat alapítunk tehetséges, de nehéz sorsú hallgatók támogatására.

 

A felajánlott műveket itt tekinthetik meg!

 

A kollekciót eddig több múzeumban, kiállítóhelyen láthatta a közönség:

KÖNYVTÁR GALÉRIA
Zebegény
2011. augusztus
ÚJPEST GALÉRIA
Budapest
2011. szeptember-október
BLASKOVICH MÚZEUM
Tápiószele
2012. március-május
MŰVÉSZETMALOM
Szentendre
2013. február-március
ÁRPÁD MÚZEUM
Ráckeve
2013. április-július
BÖRZSÖNY MÚZEUM
Szob
2013.augusztus-október